Mindennapi Tenyerünk

Bandibá' élete, gondolatai, meg egyéb időpocsékoló dolgai

Friss topikok

Címkék

álom (5) angol (1) barátok (31) bringa (28) budapest (2) család (5) drogok (3) egészségügy (11) egyetem (5) elegemvan (2) élet (49) fesztivál (2) fikció (1) film (3) fotózás (1) gasztro (9) hit (5) honhirig (6) irodalom (13) könyv (3) nyelvészet (1) orbántakarodj (2) politika (6) pszicho (14) retro (1) sorozat (4) sport (2) szerelem (17) szex (2) táppénz (1) utazás (12) vallomás (31) vélemény (10) web (1) zene (27) Címkefelhő

Rovatok

eddig bírtam...

2009.04.07. 22:34 - ElPadre

Címkék: politika élet vallomás honhirig

...de ma két cikk is volt az indexen, ami karbaöltve a vasárnapi duna tv-s interjúkkal, meg az utóbbi idők általános hangulatával, szóval azt hiszem, az én személyes béketűrésemnek is vége. hadd jelentsem ki: utálok politizálni. és megértem azt a hozzáállást is, hogy ami engem nem érint, az nem érdekel, nem akarom a hangulatomat ezzel is elrontani.

csakhogy ma már ott tartunk, hogy bármely pillanatban TE magad is, akarva-akaratlanul, szembe találhatod magad a kis magyar valósággal, és akkor te is el fogsz csodálkozni azon, hogy mekkora a közöny, pedig mennyire vérlázító ez a bizonyos valóság. velem még nem történt ilyen vérlázító dolog (kicsik persze igen, ld. a táppénzről szóló írást), kopogjuk le, de ahogy emelkedik a szarhalom, egy idő után egyikünknek sem lesz elég magas az elefántcsonttornya, hogy az ablakon be ne kopogtasson pár tonna fekália.

miről is van szó? a duna tv videótárjában keresd meg az április 5.-i adást a heti hírmondóból (fekete-fehér kis logo). (amúgy miért nem tudnak egy direkt link-ikont kirakni egy-egy adáshoz? webfejlesztés, nohiszen...) figyelj a kormányfőváltásról szóló interjúra és a VÉSZ interjúra. az indexen meg ajánlom ezt a két anyagot: elfalaztak 100 ember az V. kerületben és a 4-es metró-panama. és akkor még ott van az az eset pár entryvel lejjebb, régi, tudom, a bácsika, aki áramot vezetett a kerítésébe -- vele pl. mi van?

szóval gondoljuk csak át, hol tart a magyar jogrendszer. ha bármit jogi útra akarsz vinni, készülj fel 4-5 éves procedúrára... ha pénzt akarnál így behajtani, felejtsd el, a legrosszabb esetben az adósod bebizonyítja, hogy a fekete az fehér, te pedig buktad a pénzed + a perköltséget. ha pedig téged, kisembert fognak perbe? hacsak nincs egy pár jó ügyvéd ismerősöd, neked kéne bebizonyítanod, hogy ártatlan vagy (pedig a jogrendünk elvileg az ügyészekre hárítaná a bűnösség bebizonyítását, ugye, az ártatlanság védelme... elvileg...). jó, bizonyos szinten mindig is ez volt, de ha nyitott szemmel és füllel jársz a világban, észrevehetted, hogy az utóbbi 5-6 évben mintha feje tetejére állt volna magyarország jogrendje. elég átnézned a homár blogot, a sógorom a zugügyvédet, és pár, hasonló tartalmú blogot, hogy világosan kirajzolódjon eléd a trend: a nagy halak, a pénz, most már bármit megtehet magyarországon. és bár ez az alaptétel igaz volt mindig is, most már az a helyzet, hogy nem csak tehet, hanem meg is teszi. mert senki sem fogja őt felelősségre vonni.

hadd használjak egy analógiát. ha egy szerverszoftver teli van biztonsági résekkel -- kiskapukkal --, akkor az csak a crackerek jóindulatán múlik, hogy nem törik fel. ha pedig valaki egyszer csak feltöri a szervert, és lám, semmi retribúció nincs -- de még a lyukakat sem foltozzák be --, akkor vérszemet kapnak, és terjedni fog az infó a net-alvilági körökben, hogy heló, szabad a pálya ezen a szerveren. így egy idő után az a szerver az eredeti feladatát már rég nem fogja ellátni, csak spamet küld, és DDOS-támadásokban vesz majd részt... az egyetlen megmentési lehetőség az, ha kivonjuk a forgalomból, és csontra újra telepítjük az egészet.

no. a szerver a magyar jogrendszer. és igen, az utóbbi 7 évben minimum, de tágabb értelemben az utóbbi 15-16 évben a nagy tőke számára nyilvánvalóvá vált -- leginkább az állami ügyekből, mint példákból --, hogy magyarország az a hely, ahol szinte bármit meg lehet tenni, anélkül, hogy az érdemi felelősöket felelősségre vonnák. hány esetről tudunk az elmúlt majd' 20 évben, amikor valami igazán nagy törvénysértésnek igazán nagy büntetése is lett volna magas pozíciójú felelős számára? egy kezemen meg tudnám számolni (és nem, nem vagyok radioaktív egykézen-tízujjú mutáns). és itt jön a j'accuse rész: igenis, vádolom magyarország legutóbbi 7 évének kormányát, abban, hogy nem hogy lépéseket tett volna az igazságtalanságok enyhítésére, hanem még nemtörődömségével és "példamutatásával" (privatizációs csaló, ügyeskedő, kormányzásban tehetségtelen, hazug miniszterelnök+kormánypárt, és legújabb cukorfalat jelöltjük, akinek a nevéhez a hajdúbét-es ügyek miatt vér tapad, és aki bizonyára jó sok ek-pályázat millióiból is rendesen kapott) olajat is öntött a tűzre. a hal a fejétől bűzlik, ugye, és mi ez, ha nem világos és nyílt üzenet arra nézve, hogy gyertek, csináljátok csak, itt a pénz beszél, mindenki másnak kuss?! hol csinálhat ilyen ügyeket, mondjuk, a strabag?! ha németországban próbálkoznának hasonló kaliberű ügyeskedésekkel, úgy vágnák ki őket, mint macskát szarni. nálunk meg...

sokan szajkózzák, hangoztatják, üvöltik, hogy magyarország morális válságban van: és igazuk van. a morális válság pedig a nagy gazdasági világválságnál is sokszorta rosszabb, mert ez az emberek empátiáját, lelkiismeretességét, hitét, igazságérzetét, bizalmát öli meg. és ha ezek nincsenek, akkor lehet akármennyi pénzünk, az élet minősége így is-úgy is szar lesz. ha ezt eddig nem hitted el, nézd meg a fentebb hivatkozott interjúkat, olvasd el a cikkeket, és ha nem szorul ökölbe a kezed, akkor gondolkozz el azon, mit tennél TE, ha ebbe a helyzetbe kerülnél. ez az empátia lényege... mit tennél te, ha egyik nap arra ébrednél, hogy a megszokott reggeli fénysugár helyett a téglafal kukucskál be az ablakodon? mit tennél, ha sok napig dolgoznál, és a megrendelő azt mondaná, szevasz, nem fizetünk (úgy, hogy pedig amit készítettél, az minden fronton megfelel a követelményeknek)? mit tennél, ha te vennél új építésű lakást, és beköltözés után pár nappal észrevennéd, hogy penészednek a vadonatúj falak, hogy kiesik az ajtókeret, az építtető meg már rég eltűnt a balfélen?

nem azt mondom, hogy a fidesz-garnitúra annyival sokkal jobb lenne -- talán épp ez a legszomorúbb, hogy amikor 1998-ban én és sokadmagamék megszavaztuk őket, élt bennünk a remény, hogy ők igazán tudnak tiszta lappal kezdeni, hogy ők elhozhatják az igazi társadalmi megújulást -- lettek ehelyett hasonló panamák (happy end kft, emlékeztek még?), leosztás ugyanúgy, eltolódás a szélsőjobb felé, populista demagógia --, de valahogy mégis egy tisztességesebb, emberibb, előremutatóbb, mi több, szociális 4 évet tudtak maguk mögött hagyni. és ez az, ami miatt számomra elfogadhatatlan megoldás az, hogy a nyilvánvalóan bebukott, programtalan és lacafacázó mszp még egy évig a hatalomban maradjon, miközben magukon és a süllyesztőbe kerülés réme miatt lebénult és sakkmattot kapott szdsz-en és mdf-en kívül senki nem támogatja őket, sem úgy nagy vonalakban a nép, sem a pénzügyi világ, sem a szakszervezetek? azt mondom, adjunk most a fidesznek szintén 7 évet, és bizonyítsák be, hogy a demagógiájukon és az ellenzéki szerepen túl ténylegesen van morális, társadalmi és gazdasági megujhodási programjuk, és azt végig is tudják vinni.

nincs még egy évünk, hogy tovább hemperegjünk a szarban. ha neadjisten bekövetkezik az államcsőd, azt a nagyon nagytőkéseken kívül mindnyájan, akiknek a megtakarítása forintban van, meg fogjuk érezni... amikor a forint teljesen devalválódik. kérdezzétek nagyszüleiteket, milyen volt az, amikor egy táska bankjeggyel kellett menni egy kiló kenyeret venni. remélem, ezt nem akarjuk megvárni. aki meg arra bazírozik, hogy az EU majd jön és megment minket, az jobb, ha tisztában van azzal, hogy az EU is nagy szarban van gazdaságilag, és ideig-óráig persze megpróbál minket visszarángatni a "kultúrországok" közé, de egy idő után sajnos az EU is belátja, hogy ami menthetetlen, az menthetetlen. és mi jön akkor?

kisebb, és hatékonyabb állam kell. a bürökrácia csak azoknak jó, akik belőle élnek meg -- egyszerűsítsünk, tegyük átláthatóbbá a folyamatokat, kezdjünk valamit az online ügyintézéssel is. az egészségügyet és az oktatást nem szabad elhanyagolni, mert ezen múlik a jelenünk és a jövőnk -- több megelőző programot, komolyabban vett szűréseket, egészségmegőrzést, ne pedig utólagos, költséges kezeléseket! be kell foltozni a jogrendszer megannyi kiskapuját -- mindet lehetetlen, de mint azt a fenti dolgok is mutatják, abszurd bohózat, ami itt jogrend címén folyik. emberközelibb jogrendet! és, ami ugyanennyire fontos, a jogrend humánus, de kellően konzekvens és átlátható betartatását! és talán ami a legfontosabb, talán amivel kezdeni kéne: tisztelt honatyáinknak ideje lenne belátni azt az egyszerű alaptételt, amit pl. nagy károly társadalomtudós nagybátyám is megírt pár éve: a politikusi pálya szolgálat. ugyanolyan szolgálat, mint az orvosé, a tanáré, a felelős beosztású igazgatóké, amilyennek a rendőrének kellene lennie, amilyennek a honvédénak kellene lennie; igen, fizetést kap, igen, a saját eszmerendszerét és metodológiáját használja, igen, az egóját kenegeti, de mégis alapvetően szolgálat, azokért, akik nem tudnak magukért tenni ilyen vagy olyan korlátok miatt. idealistán hangzik? lehet, sőt, biztos. de ha ezt nem lépjük meg, akkor mégis, hosszú távon, hová vezet ez az egész? fenntartható fejlődés? sem nem fenntartható, sem nem fejlődés ez, ami most megy. és ideje lenne felnőni is, amivel, akár tetszik, akár nem, a felelősség is együtt jár. tudom, hogy nehéz folyamat lesz, tudom, hogy látszólag leküzdhetetlen tehetetlenségi erővel kéne szembeszállni, de ha meg sem próbáljuk, akkor mi lesz? igen, egyfajta csendes forradalom kell, de nem véres, nem utcán vívott, nem kockakőhajigáló forradalom, hanem az erkölcs, a józanság, az empátia, a felelősségtudat és a számonkérés forradalma. ne süllyedj az apátiába. gondolkozz. és próbálj tenni te is. és a legfontosabb: kommunikálj. szervezz. ébressz.

na. szóval ezek azok a dolgok, amiket most ki kellett önteni magamból. ezek azok a dolgok, amik miatt már nagyon várom, hogy végre lediplomázzak, hogy ha úgy látom, az én kis elefántcsonttornyomat is kezdené ellepni a szartenger, akkor gondolkodás nélkül le tudjak lépni egy kulturáltabb országba. mert sem tönkremenni nem hagyom magam, sem betöretni e rendszer által, amit ma úgy hívnak: magyarország.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr951052821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása