Mindennapi Tenyerünk

Bandibá' élete, gondolatai, meg egyéb időpocsékoló dolgai

Friss topikok

Címkék

álom (5) angol (1) barátok (31) bringa (28) budapest (2) család (5) drogok (3) egészségügy (11) egyetem (5) elegemvan (2) élet (49) fesztivál (2) fikció (1) film (3) fotózás (1) gasztro (9) hit (5) honhirig (6) irodalom (13) könyv (3) nyelvészet (1) orbántakarodj (2) politika (6) pszicho (14) retro (1) sorozat (4) sport (2) szerelem (17) szex (2) táppénz (1) utazás (12) vallomás (31) vélemény (10) web (1) zene (27) Címkefelhő

Rovatok

nlc: könyv, ajánló

2007.08.28. 12:33 - ElPadre

Címkék: barátok könyv irodalom

egy kis könyvajánló.

susanna jones: a csendmadár (the earthquake bird), agave, 2005

szóval... ez is egy "egynapos" könyv volt nekem, mármint, reggel elkezdtem olvasni, eljutottam úgy a harmadáig délig, aztán éjszaka, olyan 10 körül továbbolvastam, és végeztem vele igen gyorsan. nem hosszú, de nem emiatt abszolváltam ilyen tempósan: a kvázi letehetetlen kategóriába tartozik.

hogy mennyire magas irodalom... nem tudom. populáris, az biztos, vannak benne posztmodern kiszólások is, a cselekmény, bár javarészt lineáris, mégis többször (többek közt a legelején) ugrál az időben és a térben az írónő; és bár a sztori helyenként ezt jobbára kizárja (maga a központi premissza is), mégis sok elemében erőteljesen önéletrajzi hatásúnak tűnik a regény. a rövid széljegyzet alapján az írónő és a főhős, lucy között sok az egyértelmű párhuzam.

tehát adva van egy rejtélyes gyilkossági ügy, tokióba kitelepült angolok, a valamennyire már szokásos klisévé vált "kultúrák összecsapása", és remek, életszagú figurák; sok-sok apró finomság a japán kultúráról -- tényleg érdekesek --; múltbeli titkok; a mindebből kibontakozó tabló egyszerre felszínesen bestselleres, klasszikusan krimis és mélyen, fájdalmasan emberi. a főhősnő olyan egyszerűséggel és természetességgel mutatja magát mind testileg, mind érzelmileg meztelenül, hogy azzal nem lehet nem együttérezni; főleg, ha az ember, bizonyos tekintetekben, ugyanolyan egyszerre asszertív, "nyertes" személyiség és klasszikus underdog is egyben, mint ő.

posztmodernségről szólva: a cselekmény mindig a főhős szemén keresztül láttatva került a papírra, behozva ezzel a klasszikus "megbízhatatlan narrátor" írói eszközt -- arról nem is szólva, hogy a főhős néha egyes szám első személyben, néha pedig -- érezhetően olyan dolgoknál, ahol az ember legszívesebben eltávolodna magától, és biztos távolról figyelné magát -- egyes szám harmadik személyben, csak lucyként nevezve helyezi magát a narratívába. néha egy bekezdésen belül is váltakozik ez a két stílus, néha egy mondaton belül is; néha az idősíkok felborulnak, a jobbára lineáris narratíva oldalirányba megy, de mégis, az egész organikusan működik, mint ahogyan egy ember, egy intelligens, kissé disszociatív személyiség is csinálná.

nem lövöm le a megoldást, még akkor is, ha már kb. a könyv felénél rájöhetsz, ki is ölte meg lilyt. de, ahogy szokták mondani, az élvezet úgysem a célhoz érkezésünkben van, hanem az utazásban magában. és ebben nagyszerűt alkotott ms. jones. első könynek mindenképpen remek, rövid, velős, és gyomorszájon üt -- nem a cselekménnyel, vagy a megoldással (egyik sem eredeti, sőt, kicsit sablonos), hanem a hangulattal, a belső monológokkal.

bajom igazán csak a fordítással van. egyrészt, hogy lett az earthquake bird-ből (földrengésmadár) csendmadár? semmivel nem támasztja ezt alá a cselekmény, a kontextus, itt inkább önkényes irodalmiaskodást érzek; másik, kezd meghonosodni a "szeretem itt", vagy, "szeretek itt" konstrukció, ami az angol "i love it here" tükörfordítása akar lenni. pedig van erre rendes magyar kifejezés is: "szeretek itt lenni". nem értem, ez utóbbi miért nem jó; az angol expletív "it"-et használó szerkezetekre van rendesen hangzó magyar megfelelő is. a fenti hibákat leszámítva, a fordítás amúgy adekvát.

de végül is, maga a regény... nem mondom, hogy zseniális, ám mélyen megrendítő, és legalább egy olvasást megérdemel.

oh, kimaradt: a könyvért köszönet dá-nak, ő adta kölcsön, az iain m. banks-könyvekkel egyetemben.

(azért eléggé övön aluli ütés volt a "fegyver a kézben" is, utána meg ez... dá, te ki akarsz csinálni lelkileg, úgy érzem. node. majd kapsz tőlem chuck palahniukot, akkor meg köpni-nyelni nem bírsz majd. hehehe. revenge is a dish best served... with rice? oh no. cold.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tenyerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2213600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása