végy némi kolbászt (esetemben mangalicakolbász, jó csípős), karikázd fel, rakd arrébb. végy egy közepes fej vöröshagymát, cakkozd fel kis darabokba, rakd arrébb. végy egy fej szép paradicsomot, vágd ki a zöldet, kockázd fel, rakd arrébb. végy egy gerezd fokhagymát, vágd fel pici darabokra, rakd arrébb.
végy egy lábast, loccsants bele egy pici olivaolajat. rakd rá a kolbász. olaj persze csak akkor kell, ha a kolbász nagyon száraz. pirítsd közepes lángon két-három percet, dobd bele a hagymát, pirítsd egy kicsit azt is. aztán dobd bele a felkockázott paradicsomot, kevergesd így egy kicsit, hadd fonnyadjon, dobd közben bele a fokhagymaaprólékot is. kb. négy perc kevergetés után dobj bele egy pohár tejfölt. keverd el, csorgass bele kis mézet, morzsolj bele egy kocka pörköltzaftot, sót, és sok-sok kakukkfüvet, kiskanál cajun fűszerkeveréket (vagy chilit és fehérborsot), engedd fel fél pohár vízzel, és főzd össze.
közben rakj oda egy lábast sózott-olajozott vízzel, forrald fel, dobd bele a spagettitésztát (durumtésztát, ha rám hallgatsz), főzd al dente-re.
reszelj egy kis sajtot, trappista bőven jó lesz.
tésztát tányérba, rá a szószt, rá a sajtot. és utána jó étvágyat.